De Erfgoedstem

De Erfgoedstem is al sinds 2007 hét digitale nieuwsplatform voor de Nederlandse erfgoedsector. De website en het twitterkanaal brengen dagelijks een overzicht van nieuws en actualiteit. Elke week op donderdag om 14:00 verschijnt het e-mail nieuwoverzicht van de Erfgoedstem. Dat biedt de meer dan 10.000 abonnees een overzicht in drie minuten van het belangrijkste en meest opvallende nieuws van de week.

Sinds 2007
De Erfgoedstem is opgezet door IVEM-directeur Herbert-Jan Hiep. Na jarenlang geopereerd te hebben onder de veilige vleugels van de Stichting Erfgoedlab heeft de Erfgoedstem sinds 2017 een nieuwe plek gevonden bij de Stichting Nederland Monumentenland. De stichting is ook het thuis van de jaarlijkse Open Monumentendagen en het Nationaal Monumentencongres. De redactie van de Erfgoedstem wordt nog steeds gevoerd door een team van IVEM.

Website: Erfgoedstem.nl


Erfgoedprofessionals en geïnteresseerden
De erfgoedstem is er voor iedereen die vanuit z’n werk, belang of sterke interesse betrokken wil zijn bij gebouwd erfgoed, archeologie en historische landschappen.

Cijfers (2019)

  • 10.500 abonnees op de erfgoedstem nieuwsbrief
  • 5.500 volgers via ons Twitteraccount
  • 250.000 jaarlijkse bezoekers aan de website erfgoedstem.nl
  • 25.000 berichten in ons nieuwsarchief

Voor en door de erfgoedsector
Wekelijks vinden talloze berichten, aankondigingen, agenda items en vacaturesvanuit de sector hun weg naar de Erfgoedstem. Daarmee de Erfgoedstem ook echt het platform vóór en door de erfgoedsector.  

UW PROJECT ONDER DE AANDACHT
Binnen de formule van de Erfgoedstem is er ook plaats om aandacht te vestigen op bijzondere projecten of diensten. Als bedrijf of organisatie kunt u sponsored content plaatsen. U steunt daarmee de Erfgoedstem én uw bedrijf of organisatie komt onder de aandacht van een grote en heel specifiek geïnteresseerde lezersgroep. Interesse? Stuur een mailtje naar redactie@erfgoedstem.nl

Erfgoed in soorten en maten
De focus van de berichtgeving van de Erfgoedstem ligt op het ‘onroerend erfgoed’. Daaronder wordt verstaan: gebouwd erfgoed en monumenten (jong en oud), historische interieurs, historische landschappen, stadsensembles, waterwerken en bijvoorbeeld archeologie.

Maar ook museaal, immaterieel of mobiel erfgoed kunnen in hun relevantie voor het onroerend erfgoed onderwerp zijn van het geselecteerde nieuws. Denk bijvoorbeeld aan het belang van archieven of schilderijen voor reconstructie van een historisch landschap of aan de rol van ‘oral history’ bij de publieksbeleving monumenten.

Maatschappelijke vraagstukken
Het nieuws op de Erfgoedstem geeft een goed beeld van hoe er in onze maatschappij wordt omgaan met erfgoed. Naast het transparant maken bestuurlijke handel en wandel van de sector wil de Erfgoedstem ook het maatschappelijke belang van erfgoed zoals dat doorklinkt in vraagstukken rondom ruimtelijke ordening, de klimaatopgaven en sociale identiteit goed over het voetlicht brengen en zo bijdragen aan een groter maatschappelijk draagvlak voor het werk van onze sector.

Non profit
De Erfgoedstem is non-profit. Al meer dan tien jaar wordt de nieuwsservice elk jaar weer mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors. Organisaties die het Nederlandse erfgoed een warm hart toedragen en oog hebben voor het belang van kennisdeling en gezamenlijkheid binnen ons werk en interessegebied.

Redactieraad
Om de journalistieke integriteit van de Erfgoedstem en een onafhankelijke redactie te waarborgen, is voor de Erfgoedstem een redactieraad in het leven geroepen, bestaande uit leden met een diverse achtergrond. De redactieraad bestaat uit (2019):

Wilfred Boom
Franklin Boon
Lisette Breedveld (Natuurmonumenten)
Stella van Heezik (Stadsherstel Amsterdam)
Lilian Kusters (Schakel & Schrale)
Christian Pfeiffer (Erfgoedvereniging Heemschut)
Michiel de Wit (LKCA)
Fleur Cools (Nationaal Restauratiefonds)

Sinds 2007
De Erfgoedstem is in 2007 ontstaan als een initiatief van een aantal erfgoedinstellingen die in bijeen waren om te praten over meer gezamenlijkheid in de sector. Na jarenlang geopereerd te hebben onder de veilige vleugels van de Stichting Erfgoedlab heeft de Erfgoedstem inmiddels een nieuwe plek gevonden bij de Stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting is ook het thuis van de jaarlijkse Open Monumentendagen en het Nationaal Monumentencongres.