European Heritage Tribune gelanceerd in stadhuis Parijs

Persbericht. Tijdens het  European Cultural Heritage Summit in Parijs werd vond de officiele lancering plaats van de European Heritage Tribune, een pan-Europese nieuwsbrief gespecialiseerd in nieuws over Europees cultureel erfgoed.

Tegen de achtergrond van de Franse pracht en praal van het Hotel de Ville van Parijs, presenteerde Karel Loeff, directeur van de Nederlandse ngo ‘Heemschut‘, samen met IVEM’s Jetske Berger, hoofdredacteur van de nieuwsbrief, de’ European Heritage Tribune ‘ aan Hermann Parzinger, Uitvoerend President van Europa Nosta en Catherine Magnant, voormalig coördinator van het Europese Jaar voor het Cultureel Erfgoed 2018 bij de Europese Commissie.

De nieuwsbrief is een erfenis van het Europese Jaar. De nieuwsbrief is een initiatief van het Nederlandse Instituut voor Erfgoed en Marketing (IVEM). Europa Nostra is een van de partners van de nieuwsbrief.

Taal

Taal vormt een grote belemmering voor grensoverschrijdende kennisuitwisseling. De European Heritage Tribune wil deze drempel verlagen. Het verzamelt het nieuws uit bronnen in heel Europa en vertaalt het vervolgens in een gemeenschappelijke taal. Voorlopig is dit Engels, maar het doel is om de nieuwsbrief ook in andere talen zoals Frans en Duits te verspreiden.

De nieuwsbrief is bedoeld voor de Europese gemeenschap van erfgoedprofessionals en vrijwilligers en ‘iedereen die om welke reden dan ook, fan is van cultureel erfgoed’.

Excellence Fair - 28/10/19 Stadhuis van Parijs Fotocredits: Felix Q Media / Europa Nostra
Excellence Fair – 28/10/19 Stadhuis van Parijs Fotocredits: Felix Q Media / Europa Nostra

De European Heritage Tribune geeft regelmatig een overzicht van het laatste nieuws uit verschillende Europese landen en regio’s en het nieuws van Europese instellingen en organisaties. Het richt zich ook op best practices en biedt een overzicht van aankomende evenementen, oproepen en aankondigingen.

Succesvolle pilot

De pilot van de nieuwsbrief is in 2019 gestart als Nederlandse bijdrage aan de doelstellingen van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. De nieuwsbrief wordt momenteel financieel ondersteund door meer dan vijftien partners, financiers en sponsors, zowel particulier als publiek. Deze gemeenschap voorziet niet alleen de European Heritage Tribune van duurzame financiering, maar beschermt ook de onafhankelijkheid van de nieuwsgaring.

De (nu nog) maandelijkse nieuwsbrief is gratis en iedereen kan zich via de website aanmelden heritagetribune.eu