Inspiratie

EU – China toeristisch jaar 2018

Chinese toerist in Parijs. Foto Zoetnet via Flickr. CC BY 2.0
Chinese toerist in Parijs. Foto Zoetnet via Flickr. CC BY 2.0

(ECTY) Het aantal internationale toeristen zal de komende twaalf jaar verdubbelen. De unieke culturen, het landschap en de natuur van Europa zijn altijd enorme troeven geweest die veel toeristen wisten aan te trekken, maar Europa kan deze toeristische voorkeur niet als vanzelfsprekend beschouwen; tot het einde van de XXe eeuw was Europa goed voor de helft van de toeristen in de wereld. Dat aantal is gedaald tot 42% en zal naar verwachting afnemen tot 30% in de komende 12 jaar.

Onlangs vond er in het Europees Parlement op hoog niveau een conferentie plaats over Toerisme. Groei en werkgelegenheid zijn twee speerpunten in het beleid van de Europese Unie. De toeristische sector speelt daarin een belangrijke rol. Niet alleen is Toerisme goed voor 10% van het BBP en banen in Europa, de toeristische sector genereert ook groei in veel belangrijke andere sectoren zoals de landbouw- en voedselsector, bouw, cultuur en creativiteit en bij industriele sectoren als, scheepsbouw, detailhandel, transport en textiel.

Naar verwachting zullen in de komende tien jaar 5 miljoen nieuwe banen in verband met toerisme worden gecreëerd, waarbij 20% van de banen gaat naar jongeren onder de 25 jaar. Het toerisme is dus ook een belangrijk onderdeel van de bestrijding van jeugdwerkloosheid.

ECTY2018
Van links naar rechts: Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Europese Commissie, Elżbieta Bieńkowska, commissaris voor interne markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf, Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, H.E. Ambassadeur Yang Yanyi, hoofd van de Chinese missie bij de EU, Tibor Navracsics, commissaris voor onderwijs, cultuur, jeugd en sport, Luigi Brugnaro, majoor van Venetië. Bron: ecty2018.org

Tijdens de conferentie het begroetten veel sprekers het EU – China toeristisch jaar (ECTY) daarom ook als als een belangrijke kans voor groei in Europa. Dit initiatief van de Europese Commissie, in nauwe samenwerking met de Europese Commissie voor Toerisme zal reis- en toeristische ervaringen moeten verbeteren, minder bekende bestemmingen promoten, kansen bieden voor economische samenwerking en een stimulans zijn om snel vooruitgang te boeken bij visum-facilitering en luchtverbindingen tussen de EU en China.

Aangezien de Chinese markt nog slechts 2% vertegenwoordigt van de totale internationale aankomsten in de EU, is het ECTY initiatief van essentieel belang om deze aantallen met ondersteunende middelen te helpen vergroten, bijvoorbeeld met marktrapporten, praktische tips over zaken doen met China, promotiemateriaal en juridische informatie met dit jaar bijdragen om alle segmenten van de reisindustrie te helpen om meer Chinese reizigers aan te trekken en te verwelkomen.

http://ecty2018.org/